Fabricat: 1978 (Japonia -  Sanyo Electric Osaka) 

Tranzistori: 2SC930D2 (x 2buc), 2SC930E (x2 buc), 2SC536

CI audio: TDA1011

Restaurat: 2020  

Este casetofonul la care am ascultat povești în copilărie.

A fost pensionat și dus în pod în 1999 pentru că redarea casetelor era vizibil lentă, se auzea în valuri și distorsionat. Depanatorul care s-a ocupat atunci de el a considerat că este de vină motorul. A fost pus un motor nou care nu a rezolvat situația. 

Când l-am recuperat din pod am constatat că:

1) axul cabestanului avea joc mare în lagăr. Acolo era de fapt problema redării, nu la motor. Lagărul nu se poate schimba. Nu cred că a fost uns niciodată și nu știu câte ore de funcționare a avut până să îl exploatez eu foarte des (aparatul a fost cumpărat SH în perioada comunistă de la vecini care făcuseră rost de altul mai bun🤭).

2) nu recepționa nimic pe FM. Pe condensatorul variabil a avut montați doi condensatori de 27pF pentru a „fi tras în banda” din perioada comunistă (65-73Mhz). Probabil tot cu acea ocazie s-a umblat în bobine. Am descoprit un tranzistor ars. L-am înlocuit cu echivalent european, dar fără rezultat. 

Așadar am decis să cumpăr un donator funcțional. Am avut o mare surpriză când l-am primit. Era infect👎. Parcă a stat în bălegar. Cam ca în filmul Moromeții când a scos unul dintre frații cei mari o carte din bălegar, iar Ilie i-a zis: „Cu limba s-o ștergi, boule!”.

În difuzor erau gândaci. Așa mizerabil cum era, cu strat de muște moarte, pe partea de RF era extraordinar de sensibil pe FM și AM (se pare că mențiunea „Super Sensitivity” nu e de formă).

L-am spălat cu alcool izopropilic atât vrac (la periuță) cât și jet de spray ca să spele în locurile înguste + ce s-a dislocat de la periuță. A ieșit foarte bine. Pe partea care a fost murdară am aplicat colofoniu dizolvat în alcool ca să nu oxideze cablajul rămas fără vopsea.

Am observat că are condensatori Rubycon (pe cei din al meu nu scrie nimic). Am decis să verific câțiva de curiozitate. Nu sunt ieșiți din parametri după cca 40 de ani. Doar doi i-am găsit cu pierderi 4% și i-am înlocuit (inclusiv pe cel de cuplaj difuzor).

Partea de casetofon fără jocuri sesizabile. Clar a funcționat mult mai puțin decât al meu. Vaselina era solidificată, am curățat-o tot cu alcool, apoi am uns totul cu ulei și vaselină siliconică. 

Butoanele casetofonului aveau hârtii portocaliu aprins ca să marcheze clapa apăsată. Am pus hârtii roz întrucât portocaliu nu aveam și nu am vrut să îl mai las împrăștiat o zi până mergeam la librărie să cumpăr 😋.

Am decis să pun în fața difuzorului o pânză de protecție ca să nu mai intre praful (gândaci nu ar avea de unde să intre la mine🙂). Am confecționat-o dintr-o lavetă de bucătărie pe care am colorat-o cu cerneală.

Este perfect funcțional. Sunt mulțumit, deși din al meu am păstrat doar carcasa și difuzorul😉.

Placă donator mizerabilă

Placă donator mizerabilă

Placă donator mizerabilă

Difuzor cu gândaci

Joc ax cabestan

Curățat și protejat cablaj

Curățat și protejat cablaj

Curățat partea cu piese

Curățat partea cu piese

Butoane

Casetofon

Casetofon

Desenare contur difuzor

Decupare și vopsire cu cerneală neagră

Condensatori Rubycon perfecți după 40 de ani

Condensatori Rubycon perfecți după 40 de ani

Condensatori Rubycon perfecți după 40 de ani

Recepție radio

There is no video clip yet

Redare casetă

There is no video clip yet