Fabricat: 1993 (Tehnoton - Iași)

Restaurat: 2021

Un radio rar, printre ultimele modele fabricate la Iași. Are ambele norme FM👍.

Pentru economie s-a renunțat la opțiunile folosite prea puțin sau deloc de proprietarii aparatelor de radio: mufe pentru difuzor extern, antenă externă, înregistrare, alimentare (firul legat direct la transformator, ca la primele modele); butonul de lumină și becul. 

Întrerupătorul separat pornit-oprit prelungește mult viața potențiometrului de volum (care evident dezvolta acel „cârâit” enervant imediat după pornire).

Starea generală este foarte bună, cu excepția crăpăturii de pe scală. 

Încă un radio de cursă lungă după ce au fost realizate următoarele operațiuni:

1) Blocul FM - schimbat tranzistorii cu variante cu amplificare mai mare. Astfel s-a îmbunătățit simțitor recepția. Anterior recepționa okish doar cu antena la orizontală. Acum funcționează normal și prinde bine și posturile slabe.

T201 intrare, BF506 - amplificare 35, înlocuit cu 2SA1005 fabricat de NEC, amplificare 91

T202 oscilator, BF255 - amplificare 59, înlocuit cu BF214 UNITRA, amplificare 122 (am avut varianta cu picioare aurite🙂). La oscilator normal nu se umblă, pentru că este calculat să rezoneze într-un anumit fel. Am zis să fac totuși un experiment empiric.

T203 mixer BF214 IPRS amplificare 289! A rămas la locul lui.

 

original

modificat - găsiți deosebirile :)

2) Etajul final - modificat mai multe valori pentru a crește răspunsul în frecvențe joase. Sunetul inițial era destul de plat, metalic. Acum sunt mulțumit. Sunetul este mai complet, cu un bass frumos (înaltele obosesc).

Valorile modificate sunt următoarele:

R403 - 100K, R404 - 820R, R407 - 68R, R409-160R

C403 - 1nF, C404 - 100nF, C406 - 220nf, C411 - 470uF, C418 - 2200uF (varianta audio de la Nichicon - deși este aurit, nu are calități extraordinare, fiind probabil un condensator LOW ESR cu ambalaj mai tentant😀)

original

modificat - găsiți deosebirile :)

3) Schimbat condensatorii electrolitici și cei plachetă 1-47nF (cunoscuți pentru rateuri).

Am găsit un electrolitic întrerupt și o plachetă întreruptă. Restul sunt în parametri. Îmi pare rău că am renunțat la ei, dar dacă tot i-am scos pentru verificare, am decis să-i înlocuiesc cu unii mai buni (pentru a nu avea surprize peste câțiva ani, ceea ce ar însemna să reiau procesul de diagnosticare).

Am păstrat originalii pe filtraj - pentru că au anul marcat - pentru că nu am brum, iar dacă va apărea mi-aș da seama de unde provine. 

Toți electroliticii sunt acum Nichicon. 

Înlocuirile

4) Curățat și uns potențiometri - se mișcau greu din cauza vaselinei uscate (tipic perioadei respective). Alcool tehnic + vaselină siliconică = succes pe termen lung.

La reasamblarea unuia dintre potențiometri s-au rupt clemele care prindeau baza. Așadar am recurs la soluția de avarie: sârmă de cupru răsucită și cositorită (pentru a nu se slăbi în timp). Nu este estetic, dar este durabil. Este bine totuși că nu s-a fărâmițat tot corpul potențiometrului (cum aveau prostul obicei ultimele variante fabricate).